Nationaal Blikkenmuseum

rwn-20150718-w-660

Unieke blikken

blikkenmuseum Marle2Heeft u wel eens een verzameling van meer dan 10.000 blikken gezien? Vol met herkenning, verhalen en herinneringen? Blikken die meer dan 150 jaar oud zijn?

U ziet bij ons unieke blikjes met bijzondere betekenissen. Zoals een blikje met een afbeelding van de bekende Droste zuster, een herinneringsblikje uit 1863 of een blikje van Paus Johannes de 23e uit 1963.  Er zijn 200 verschillende beschuitbussen en een bakkersstraatje van 450 verschillende blikken, met afbeeldingen van bakkerswinkeltjes uit heel Nederland. Welke kent u?

Educatief

Wilt u uw (klein) kinderen laten zien hoe vroeger levensmiddelen ingepakt werden? Zeepjes, wasmiddel, chocolade- of koffie verpakkingen. Zo herkenbaar voor de mensen van toen en leerzaam de (jong) volwassenen en kinderen van nu. Bezoek het Nationaal Blikkenmuseum in Marle (bij Hellendoorn) met een unieke verzameling van verpakkingen, blikken, bussen en trommels.

Rondleidingen voor scholen, familie bijeenkomsten, senioren verenigingen, touringcarbedrijven of kinderfeestjes kunt u reserveren. Vraag naar de mogelijkheden bij Henk van der Vegt of bel naar (0548) 681316.

Museum bezoek

blikkenmuseum met koffie marleHet Nationaal Blikkenmuseum ligt in het groenrijke Reggedal. Een bezoek aan ons museum is een dagje uit. Het museum is een onderdeel van het nostalgische pannenkoekenhuis en bestaat uit twee verdiepingen blikken, bussen en trommels.

Het oud-Hollandse snoepwinkeltje bevindt zich in het museum. Buiten kunnen de kinderen in de speeltuin spelen en ook vóór het museum bevindt zich een gezellig terras.

Pannenkoekenhuus Marle en ons Nationaal Blikkenmuseum zijn tevens startpunt voor mooie fiets- en wandel routes. De routes zijn gratis verkrijgbaar in ons restaurant.

Beleef de blikkenverzameling onder het genot van een pannenkoek met streekproducten.  Een lunch met oerbrood of een kopje vers gezette koffie met krentewegge of huisgemaakte appeltaart.

Voor actuele openingstijden kijk op de homepage.

Woordzoeker

U heeft de speciale editie woordzoeker ontvangen van Pannenkoekenhuus Marle. Controleer hier of u de juiste woorden heeft weggestreept.

Kaneellikeurtje Marle
Zalmpannenkoek Kopje
Blikkenmuseum Reggedal
Lunch Koffie
Fietstocht Terras
Thee Huifkar
IJs Blik
Nostalgie Spelen
Buffet Hartig

Maandelijkse rubriek: Terugblik

Elke maand leest u hier meer achtergrondinformatie over één van onze blikken uit het Nationaal Blikkenmuseum.

Droste

In 1863 opent de banket-koekbakkerij van Gerardus Johannes Droste, in Haarlem zijn deuren voor het publiek. De klanten konden terecht voor een kopje waterchocolade en allerlei andere zoetwaren, waaronder chocolade pastilles. In de volksmond genoemd flikken. Door gebrek aan ruimte wordt de Droste fabriek in 1891 verplaatst naar het Noorder Buiten Spaarne in de Veerpolder.

Een paar jaar later behoren inmiddels talloze verschillende bonbons, repen chocoladefiguren en cacaopoeder tot het assortiment. Ook de chocoladeletter werd door Droste gemaakt.

Er werd in die tijd veel geëxporteerd naar o.a. België, Frankrijk en Duitsland, en vanaf 1905 zelfs naar Amerika. Rond 1900 verschijnt de verpleegster op de blikken cacaopoeder. Na de Tweede Wereldoorlog herstelt Droste zich van de schade aan de gebouwen en de omzet werd steeds hoger. Thans is Droste nog steeds één van de grootse verbruikers van cacao in Nederland.

Als eerste de Terugblik lezen? Schrijf u zich in voor onze nieuwsbrief op de homepage en blijf op de hoogte!

Artikel over het Nationaal Blikkenmuseum in de Telegraaf. Klik er op voor het volledige bericht.


Artikel over het Nationaal Blikkenmuseum in de Telegraaf. Klik er op voor het volledige bericht.